Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
[...] siłownię 4-5 razy w tygodniu. Jeśli masz do dyspozycji tylko 3 dni treningowe to można próbować „zabudować” resztę treningu wokół kończyn dolnych, ale to wcale nie musi być dobre rozwiązanie. Zarówno przednia, jak i tylna część uda wymagają sporej dozy ćwiczeń i dużego wydatku energetycznego. Jeśli umieścisz wspomniane partie na początku [...]
[...] pogarsza się o 85 mL. Podsumowanie: alkohol poprzez swój zróżnicowany wpływ bez wątpienia ma wpływ na budowanie formy kulturystycznej. To, iż niektórym pomimo picia osiągać dobre rezultaty sylwetkowe, wcale nie znaczy, że alkohol jest niegroźny. Ma wpływ na regenerację glikogenu, zawartość wody w ustroju, profil hormonalny, ryzyko odniesienia [...]
[...] i spożywanie posiłków wysokobiałkowych. „10-15 minut codziennego marszu może zmniejszyć śmiertelność o 40%. Wszyscy mówią o ćwiczeniach o wysokiej intensywności, ale stare, dobre spacery mogą być świetną alternatywą. Naukowcy przeanalizowali dane ponad 47 000 osób w ciągu 7 lat, aby określić wpływ dziennej ilości wykonanych kroków na [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] – odżywczą. Dlatego też zaleca się, by codzienne posiłki opierać na produktach niskoprzetworzonych, takich jak świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża oraz pseudozboża, dobre jakościowo mięso, całe jaja, morskie ryby. Jednocześnie zaleca się unikać produktów gęstych energetycznie, charakteryzujących się wysoką koncentracją cukrów i [...]
[...] 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie [...]
Zdarza się, że pomimo naszych największych wysiłków związanych z dietą i aktywnością fizyczną, brzuch wciąż nie jest płaski i przysparza nam wielu frustracji. Odstający brzuch nie musi wiązać się z nadmierną masą ciała. W dzisiejszym artykule poznasz różne rodzaje odstającego, zbyt dużego brzucha i dowiesz się, co zrobić, by pozbyć się tego [...]
[...] spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również badania, które wzajemnie sobie zaprzeczają. Istnieją jednak produkty, które można jednoznacznie zakwalifikować [...]
[...] wynikać głównie będzie z tego, w jakim okresie treningowym chcesz wykorzystać białko oraz od tego, jaki stopień zaawansowania prezentujesz. WPC powinno stanowić rozwiązanie dobre dla większości osób trenujących. WPI sprawdzi się w przypadku nietolerancji laktozy, chroniąc układ trawienny przed dyskomfortem. WPH to głównie preparat dla [...]
[...] rosół, nabiera lekkiej nutki ostrości, wywary warzywne z jego udziałem polecane są przy różnego rodzaju chorobach, w tym w przeziębieniu, problemach z żołądkiem. Wywary dobre są też na poimprezowego kaca, gdyż silnie wzmacniają organizm, dając mu mocny zastrzyk energii. Ponadto taka miska wywaru rozgrzewa i całe ciało wypełnia ciepłem. [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] wartościowymi produktami, ale wiele osób, nawet tych odżywiających się na co dzień zdrowo – ma do nich słabość. W chwilach takiej słabości warto sięgać po parówki dobre jakościowo, czyli te, które zawierają dużo mięsa, a mało wypełniaczy. Warto też szukać takich produktów, które pozbawione są konserwantów – to co prawda rzadkość, ale [...]
[...] ilość węglowodanów, które tradycyjnie spożylibyśmy w okresie potreningowym. Czy zatem podczas okresu redukcji warto stosować gainer? Dla większości osób może to być dobre rozwiązanie. Jedyne wykluczenia, kiedy nie włączałbym gainera do okresu redukcji, byłby czas stosowania diety bardzo niskokalorycznej oraz celowy wybór diety stricte [...]